RI&E
In een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) worden alle risico’s voor veiligheid en gezondheid van medewerkers tijdens uitvoering van het werk op een rij gezet. Vervolgens wordt de ernst van het risico beoordeeld. Een RI&E leidt uiteindelijk tot een Arbo-plan van aanpak.
Het uitvoeren van een RI&E kan op verschillende manieren worden aangepakt. U kunt het vaak zelf doen, maar ook het gedeeltelijke of geheel uitbesteden is mogelijk. Op de volgende websites van het landelijk Steunpunt RIE vindt u algemene informatie en een keuzehulpmiddel om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor uw organisatie:
https://routenaar.rie.nl en https://www.rie.nl
Enkele aandachtpunten bij het maken van keuzes voor een aanpak:
- Bedenk van tevoren hoe u de resultaten van de RI&E en het Arbo-plan van aanpak wilt beheren. Bij diverse instrumenten verloopt het genereren van een praktisch Arbo-plan van aanpak moeizaam.
- Bedenk dat een RI&E niet eenmalig is. Vroeg of laat is een update nodig, bijvoorbeeld bij veranderingen in het werkproces, nieuwe machines, verhuizingen en verbouwingen. Hoe eenvoudig is het uitvoeren van een update of aanvulling?
- Het betrekken van een arbo-deskundige verhoogt de kwaliteit van uw RI&E. Daarmee wordt ook de kwaliteit van uw arbo-maatregelen hoger.
Hanning beschikt over hulpmiddelen waarmee de RI&E op maat kan worden ingericht, eenvoudig beheersbaar is en leidt tot een overzichtelijk Arbo-plan van aanpak aansluitend bij de organisatiestructuur van uw organisatie.
Hanning helpt u graag bij het vinden van de meest geschikte aanpak van uw RI&E.
Indien voor een goede uitvoering van de RI&E van belang, wordt samengewerkt met een arbodienst of andere arbo-deskundigen, zoals de A&O-deskundige.
Toetsen RI&E
Een RI&E dient door een gecertificeerde kerndeskundige te worden getoetst, tenzij de organisatie minder dan 25 medewerkers heeft en gebruikt gemaakt is van een erkend branche-instrument. Hanning is dubbel gecertificeerd en kan uw RI&E toetsen.
Bij Hanning vormt een bedrijfsbezoek onderdeel van een toetsing. Indien nodig wordt samengewerkt met een arbodienst.
Als Hanning uw RI&E verzorgt of begeleidt, is de toetsing direct inbegrepen.
Uitgebreide informatie over toetsen van de RI&E is te vinden op: https://www.rie.nl/faqs/toetsen-van-de-rie
Verdiepende RI&E en Blootstellingsbeoordeling
Vaak geeft de ‘basis-RI&E’ een overzicht van blootstelling aan verschillende risico’s. Daarin is bijvoorbeeld terug te vinden dat er geen sprake is van risico’s door trillingen, maar wel door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Hoewel er in de Arbowet niet over een verdiepende RI&E wordt gesproken, zal er in bepaalde gevallen wel een verdiepingsslag moeten worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om meer inzicht te krijgen in specifieke risico’s.
In het Arbobesluit zijn voor verschillende onderwerpen ‘nadere RI&E-verplichtingen’ opgenomen:
- Jeugdigen (art. 1.36)
- Zwangeren (art. 1.41)
- Psychosociale arbeidsbelasting (art. 2.15)
- Gevaarlijke stoffen (art. 4.2, 4.2a en 4.13)
- Explosie veiligheid (art. 3.5c en 4.2)
- Biologische agentia (art. 4.85)
- Fysieke belasting (art. 5.3)
- Beeldschermwerk (art. 5.9)
- Geluid (schadelijk) (art. 6.7)
- Trillingen (art. 6.11)
- Kunstmatige optische straling (art. 6.12d)
- Elektromagnetische velden (art. 6.12k)
- Arbeidsmiddelen (art. 7.3)
- Persoonlijke beschermingsmiddelen (art. 8.2)
Daarnaast kan het op enig moment nodig zijn een aanvullende of verbredende RI&E uit te voeren, met name bij nieuwe risico’s. Voorbeelden daarvan zijn:
- Projecten
- Covid-19 en infectieziekten in het algemeen
- Plaatsonafhankelijk (thuis) werken